frokenlilltant.blogg.se

nyttig linssoppa med sting
Perfekt till en god lunch o även för immunförsvaret med massa vitaminer plus att den går fort att göra!
Tid: 30 min
 
Du behöver:
  • 2 dl röda linser sköljda
  • 2 vitlökar -finriven
  • 3 morötter-grovriven
  • 1 burk mutti tomater krossade
  • 3 msk spiskummin
  • 1/2 dl soya 
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk chilisås
  • 1 grönsaksbuljongtärning 
  • 1 liter vatten 
Citronyougurt till topping
  • 2 dl turkiskt yougurt
  • 1 citron- saften 
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan
Gör såhär. Stek morot och vitlök i lite smör tills moroten blir lite mjuk. Häll i spiskummin och paprikapulver och låt fräsa med morot och vitlök. Häll i burken med mutti tomater och sedan vattnet.  Lägg i grönsaksbuljongen och soyan.Låt småputtra ca 5 min.
 
Häll sedan i dom skölja linserna och låt puttra vidare i ca 10 min tills linserna blir mjuka. Smaka av med chilisås o salt. Tycker du något fattas, häll bara i lite extra av kryddorna och soyan. Toppa med den goda citronyougurten 💕
 
 
 
 
 
Skördetider
Hej alla glada! 
 
Hoppas ni har en fin fredag. Själv ligger jag i feber o har ont i ena örat så blir det inte bättre måste jag kolla upp detta. Tur i oturen är att jag har massa nyttiga vitaminbomber i min kyl efter att ha vart o njutit i mitt fina dalarna i 5 dagar. Vi har plockat svamp, lingon, blåbär o massa hallon. Jag o sambon har fiskat o njutit av naturen. Plockat massa äpplen och röda vinbär. Så nu hoppas jag det räcker ivartfall till efter jul. Sylta o safta måste man göra nu enligt mig för att ta vara på allt gott.
 
Men nu igår började jag känna mig risig o ville ha äpplekräm så kag tog vara på några äpplen o gjorde mig en god sådan. Perfekt till höstmörkrets kvällar då man skall fika eller till en god frukost. 
Så nu slänger jag upp recept på det. 
 
Du behöver till 4 portioner äpplekräm
  • 600 g äpple, helst gröna svenska goda
  • 4 msk socker
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk potatismjöl plus 3 matskedar vatten
Gör såhär:
Börja med att skala av skalet på äpplena. Skiva i småbitar o lägg i en kastrull. Häll i 5 dl vatten plus socker. Låt koka upp o mosa lite lätt med en träslev. Koka ca 10 min tills äpplena blir mjuka (kan hälla i mer vatten om du tycker krämen blir för lite rinnig o bränner fast lätt. Blanda sedan potatismjöl och vatten i en liten burk,skaka, Häll sedan detta i i kastrullen. Småputtra 2 min, Ställ åt sida häll upp på en tallrik o toppa med mjölk o kanel sedan är det bara att  NJUTA! 
 
 
sommar,sommar,sommar!
Hatar att säga detta men sommaren börjar verkligen lida mot sitt slut. Imorse när jag körde till jobbet ut mot torslanda var det så mycket bilar som var påväg till jobbet. Industrisemestern är verkligen över vilket är synd för annars har det knappt vart en käft på vägen under hela sommaren så tidigt som jag börjar jobbet och det har vart helt underbart! Och soluppgången är inte förns halv 6 nu och kvällarna blir mörkare. Sen var det sista lotta på liseberg idag då vet man att nu är det slut på det roliga. Men nog babblat om att hösten snart är här. Jag njuter endå av kvällsdopp så långt in mot sensommaren det bara går och gör goda somriga sallader till middag för det är det bästa jag vet. 
 
Idag gjorde jag en vegetarisk sallad som kommer här. Skriver ned det så jag inte glömmer av denna goding. 
 
Rostade rödbetor med brynt smör,kapris och fetaost
Du behöver för 2 personer
 
  • 8 st rödbetor (dela i bitar)
  • 1 tsk timjan 
  • flingsalt en nypa 
  • 1 msk rapsolja
Skiva bort skalet, lägg betor,timjan och flingsalt med oljan i en ugnsäker form. Rosta ca 25 min på 200 grader. 
  • 4 nävar bladspenat sköljd o klar
  • 50 g smör
  • 2 msk kapris
  • 150 g fetaost
  • 100 g sockerärtor
  • 10 cocktailtomater 
  • 60 g rostade pumpakärnor
Dela upp spenaten på varsin tallrik, skiva sockerärtorna i skidor och smält möret till det blir gyllenbrunt,ställ åt sidan. Fördela ärtorna, skiva och dela upp cocktailtomater. Så här långt kan du förbereda. Sedan ställer du ut rödbetorna när klockan ringer och låter det svalna något. Fördela betorna på tallriken och toppa med fetaosten,kaprisen,pumpakärnor och det brynta smöret. Sedan är det bara att njuta av detta goda 😍