Ett underbart fröknäcke

Enligt mig är ost o kex o ölkorv bland det godaste som finns.Jag föredrar ju snacks istället för lösgodis. Och imorgon har jag o sambon planerat in att se filmen Legenden om Tarzan här hemma då Netflix släppt den äntligen! Så då passade jag på att förbereda lite inför filmmyset imorgon o bakade fröknäcke. Jag gör det oftast så det finns hemma till helgerna men nu ville jag även höja mysfaktorn till imorn så det finns ost o kex tills dess. Delar med mig av detta superenkla,supergoda fröknäcke..passade även på att tvista till det idag o testade hälla i rosepeppar i smeten o det blev jättegott. 
 
Du behöver till 1 plåt fröknäcke
  • 2 dl majsmjöl 
  • 1 dl rostade solroskärnor
  • 1/2 dl hel linfrön 
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 1/2 dl kokat vatten
  • 1 matsked rosepeppar-mortlade
Gör såhär:
Sätt igång ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke. Mortla rosepepparn och häll i det torra ingredienserna. Tillsätt vattnet o rapsoljan. Rör ihop till en smet. 
 
Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt o häll på smeten mitt på bakplåtspappret. Tag ett till bakplåtspapper över plpten o börja platta ut o fördela smeten jämns med hela plåten. Tag bort bakplåtspappret du fördelat smeten med. Dela den i önskade bitar o strö över flingsalt.  Släng in den i mitten av ugnen o låt ugnen sköta sitt i en timme. 
 
1 timme senare: voila! Nu har du dom ljuvligaste kexen du kan tänka dig 😍 Servera detta med lite marmelad o en krämig god ost. 
 
 
 

Grattis alla mammor på mors dag ❤

Eftersom man bor ca 30 mil ifrån sin älskade mamma skicka jag blombud o chockladpraliner plus trisslott till idag på mors dag, för det är hon värd min lilla mamma. Denna dag ser många inte som något speciellt men jag tycker vi borde uppmärksamma denna dag mer för tänker man på det är det endå bara din mamma som orkat konka på dig i 9 månader,matat dig,lärt dig pratat, lärt dig gå,lärt dig gå på toa och och funnits där för dig trots dumheterna du gjort eller sagt,när du haft en bra dag eller dålig dag, sätt dig blivit vuxen och gått din egen väg och endå älskar hon dig lika mycket endå, för hon är din mamma och du är hennes son/dotter och hon kommer alltid se dig som den lilla lilla dottern eller sonen du en gång faktiskt var då du tog dom där första stegen. Så jag hyllar alla mammor idag, och skall dela med mig av den bästa pajen jag lärt mig göra än så länge...😆
 
Du behöver till min bästa bärpaj:
  • 300 g smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk bakpulver
  • 2 msk vaniljpulver
  • 1 dl socker
  • 350 g bär valfri(dom skall vara djupfrysta) 
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 190 grader. Värm upp smöret i kastrull och låt smälta. Ställ kastrullen från plattan. Häll i alla torra ingredienser och rör om tills det blir en fin slät pajdeg. Ta fram en pajform och ta i 3/4 av pajdegen och forma degen runt pajformen. Lägg bären i en bunke och strö över lite extra socker, rör om och häll bären i pajformen. Täcker det ej botten lägg på lite extra frysta bär. Strö över den sista degen som blev över från kastrullen till pajformen som toppning på bären. Ställ in pajen i ugnen i ca 25 minuter. Servera gärna med en kula vaniljglass eller vaniljsås 😍
 
 
 

Mammas matbröd

Godmorgon soliga torsdag den 25 maj. 
 
Igårkväll bakade jag mammas supergoda matbröd. Jag använder detta grundrecept i nästan alla matbröd och igår blev det en havrelimpa och en limpa med soltorkade tomater o oliver. 
 
Så här kommer receptet. 
Du behöver:
  • 50 g jäst för matbröd
  • 1-1 1/2 liter mjöl 
  • 4,5 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1/2 dl olivolja plus lite extra till jäsning
  • 1/2 liten burk oliver urkärnade valfri svart eller gröna 
  • 7 st soltorkade tomater 
  • 1 1/2 dl havregryn 
Du gör såhär: 
Hacka soltorkade tomatwr och oliver. Ta fram en kastrull o mät upp vatten o värm till fingervarmt (37 grader). Lägg i jäst o rör om. Häll i olivolja o socker o rör om igen. Börja hälla i ca 8 dl mjöl o arbeta degen till den blir slät. Dela upp degen o lägg ena degen i en annan kastrull. Lägg i havregryn i ena degen o arbeta in grynen. I andra degen häller du i soltorkade tomater och oliver. Arbeta in det i degen. Om degen fortfarande är lite kletig häll då i ca 2 dl mjöl till. Täck över kastrullerna med bakdukar o låt jäsa i en timme ca. 
 
Efter timmans gång: Sätt igång ugnen på 200 grader, ta fram en plåt o lägg på bakplåtspapper. Lägg upp degarna på mjölat bord o forma till två limpor. Lägg på plåt o pensla över lite vatten för fin yta. Låt gå inne i ugn i ca 30 min. Ta sedan ut brödet o lägg över en bakduk över plåten o låt vila en stund tills det svalnar, sedan är det bara att hugga in 💛
 
 

Detta är fröken lilltant

Hej alla goa o gla'a!
 
Emma heter jag och är fröken lilltant här.
Jag är 24 jordsnurr o bor mitt 6 år i älskade staden Göteborg tillsammans med min sambo och fästman Mathias. För er som känner mig vet ju att jag älskar mat. Det är min passion,det är det jag jobbar med och har i blodet. Och min personlighet är lite vad många säger,lillgammal. Varför kan ni kanske undra?
För jag gillar att gå till matbutiken o handla länge. Jag kan sätta mig på stan o ta ett glas vin själv. Jag älskar blommor och grönt!Jag tycker om att röra på mig som attcykla springa,bada. Jag har införskaffat mig ett par gåstavar men dom får jag inte använda enligt min fästman, men då retas jag med honom o säger att får jag inte det då köper jag mig en Dramaten. Jag gillar att baka. Jag skriver min egna kokbok. Och jag älskar jazz! Nu har ni fått ett svar. 

Jag är uppväxt i dalarna och kommer från en familj som oxå älskar mat o jobbar med det, så jag följer mina pärons fotspår. Så ni kommer här få följa med i recept och tillagning och lite av la dolche vita.

Välkomna!