frokenlilltant.blogg.se

våga prova något nytt!
För oss svenskar är fredagsmyset något väldigt speciellt. Och högst upp på våra lista i matväg på fredagar är ju väl endå tacos! Vi älskar det och kan variera det i oändliga. Och nu skall jag lära er en sak medans jag skriver. Tacos är som vi alla vet från mexiko, men ordet Tacos är spanskt har jag hört och betyder bunt eller hög. Och det passar väl, för vi har ju en hög med godsaker på bunt på det goda skalet,mjuka eller hårda. 
 
Men nu kommer jag lära er en till sak och det är att våga prova nytt. Oavsett om ni är vegetarian eller flexitarian,stockholmsvegetarian,vegan eller bara vill pröva något som är inte alls som en annan tacos så kommer receptet här. Det ni gör är att byta ut köttfärsen/kycklingen/vegofärsen mot linser istället. 
 
Du behöver till 2 pers
  • 1 dl röda linser
  • 4 dl vatten
  • 1 påse chicken taco santa marias efter tycke
Gör såhär: Koka upp linser och vatten i en panna på hög värme. När vattnet kokats ner till hälften drar du ner värmen och häller i santa marias chicken taco påse. Börja med halva påsen och smaka av efter så starkt du själv vill ha det och låt koka tills det endast är linserna kvar i pannan och linserna är lite gryniga. 
 
Sedan är det upp till dig vad du vill ha till. Jag hade santa marias papaya salsa,nötter, gurka, lime och fetaost men som sagt det där är en smaksak 💕
 
Ha ett härligt fredagsmys allesammans! 
 
Fotona på bloggen är från mitt instagram där jag heter likadant som här @frokenlilltant om ni vill ha mer middagstips eller bara frästas av goda matbilder så tveka inte att följa mig ❤
 
man tager vad man haver
Citerat från en av sveriges första kokboksförfattare kajsa warg "man tager vad man haver" är ett bra ordspråk som borde använda mer i tänkandet i köket. Då kanske man använder upp det man har istället för att låta den där gamla bananen till exempel i  kylskåpet/skafferiet bli gammal o så går man o köper nytt. Det är nog endå miljötänk tänker jag. 
 
Så igår kan jag berätta att jag verkligen tog vaf jag havde då jag var gottesugen. Och här kommer resultatet som blev hur gott men endå nyttigt 😊
 
JORDNÖTTSBOLLAR MED DADLAR
 
  • 1/2 påse jordnötter 
  • 7 dadlar
  • 2 mak kakao
  • 100 g kokosolja 
  • 1/2 dl kaffe 
  • kokosflingor 
Gör såhär:
Börja mixa jordnötter i din matberedare. Släng sedan i dadlarna som du får kärna ur först innan du slänger i dom i matberedaren. Sedan övriga ingridienserna. Tycker du den blir för lös så släng bara i mer jordnötter för fastare konsistens. Rulla dessa godingar i kokosflingor i valfri storlek. 
Hoppas ni gillar mina hittepå, "taga vad man hava" kokosbollar 💕
 
 
Ha en bra tisdag allesammans 😊
fantastisk soppa!
Hej alla mysiga höstälskare där ute ❤
 
Här i göteborg börjar det bli kallare ute och det frost på bilen om mornarna så jag blir tvungen att skrapa rutorna på den o har rumpvärmen på. Efter jobbet om dagarna är himlen så gråmulen och många dagar har bestått av regn. Inte alls roligt men är man inomhus är det mysigt då man får tända massa ljus! Och nu när det börjar bli höst ute gör jag gärna mer soppor och får mer lust i köket. Så denna kväll hittade jag ett recept jag bara blev tvungen att prova. 
 
Kavlis kräftsoppa!
Hur jädra god och enkel som hellst och till detta serverade jag hemmagjord vitlöksbröd.. dock har jag ändrat lite i receptet så här kommer det, och detta måste ni prova alla kräftälskare därute. Och det är inte dyrt, vilket jag tycker om. Jag gillar plånboksvänlig mat som kan bli hur god som hellst!
 
Du behöver till 4 pers
  • 400 g kavlis kräftost
  • 2 dl grädde
  • 6 st morötter
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 liter vatten
  • två nävar färsk spenat
  • 2 msk mjöl
  • 1 burk kräftor (garnering) 
Till vitlöksbröd
  • 4 minibaguetter 
  • 50 g smör
  • två vitlöksklyftor
Gör såhär:
Börja med att koka upp vatten och buljongtärningarna i en kastrull. Skala och riv morötterna. Fräs morot och spenat med en klick smör i en annan kastrull. Låt det böi mjukt, strö sedan över mjölet på spenat och morötterna. Häll på buljongen över det fräsna grönsakerna. Låt koka i 5 min.
 
Under tiden det kokar sätter du igång ugnen på 150 grader, smälter smöret i micro eller kastrull, pressa ner vitlöken i det smälta smöret och delar baguetterna på mitten. Pensla sedan på vitlökssmöret på baguetterna och låt gå inne i ugn i ca 10 min tills det får fin gyllenbrun färg. 
 
Åter till soppan. Häll ner kavlis kräftost och grädde. Låt småputtra lite, smaka av med lite salt. Sen är soppan färdig för servering. Häll av spadet från kräftstjärtarna och toppa på soppan. Pressa även över lite citron så blir det en god syra. Lägg vitlöksbröden vid sidan om. Där har ni den perfekta lillelördagsmiddagen 💕 
 
smaklig spis!