Dan före dan före dan före doppardagen.

Godkväll på er alla juläskare, julhatare och matfantaster! 
 
Idag tänker jag dela med mig av den godaste av alla janssons frestelser ni kan tänka er! Nämligen laxjansson. Den är så bra att ni kommer inte vilja ha den vanliga jansonnen på julbordet mer och passar inte detta recept väl nu när det bara är 3 dagar kvar till julafton?!
 
Laxjansson ala emmas stile 
till 4 pers
 
  • 11 potatisar (mjöliga sorten)
  • 250 g kallrökt lax 
  • 4 dl vispgrädde 
  • 3 gula lökar
  • smör ( ca 150 g)
  • ca 1 dl ströbröd 
  • 1/2 paket fryst dill 
Gör såhär:
Dra igång ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen i fina strimlor,lägg all potatis i en bunke med kallt vatten. Skala sedan löken o lägg o en matberedare med den smala skärdelen uppåt så det blir tunna fina strimlor av löken. Stek sedan löken till det  blir gyllenbrunt i en het panna med ca 50 g av smöret. Ställ sedan av pannan från värmen. Smörj in en ugnform med en klick smör i och runt om.
 
Börja sedan varva potatisen, sedan löken, laxen och dillen och avsluta med den sista potatisen. Häll över grädden och avsluta med ströbrödet och det sista smöret. Ställ in ugnsformen i ugnen och sätt klockan på ca en timme tills ytan blivit fint gyllene och potatisen blivit mjuk o go. 
 
Hoppas det smakar! 🌟