Mammas matbröd

Godmorgon soliga torsdag den 25 maj. 
 
Igårkväll bakade jag mammas supergoda matbröd. Jag använder detta grundrecept i nästan alla matbröd och igår blev det en havrelimpa och en limpa med soltorkade tomater o oliver. 
 
Så här kommer receptet. 
Du behöver:
  • 50 g jäst för matbröd
  • 1-1 1/2 liter mjöl 
  • 4,5 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1/2 dl olivolja plus lite extra till jäsning
  • 1/2 liten burk oliver urkärnade valfri svart eller gröna 
  • 7 st soltorkade tomater 
  • 1 1/2 dl havregryn 
Du gör såhär: 
Hacka soltorkade tomatwr och oliver. Ta fram en kastrull o mät upp vatten o värm till fingervarmt (37 grader). Lägg i jäst o rör om. Häll i olivolja o socker o rör om igen. Börja hälla i ca 8 dl mjöl o arbeta degen till den blir slät. Dela upp degen o lägg ena degen i en annan kastrull. Lägg i havregryn i ena degen o arbeta in grynen. I andra degen häller du i soltorkade tomater och oliver. Arbeta in det i degen. Om degen fortfarande är lite kletig häll då i ca 2 dl mjöl till. Täck över kastrullerna med bakdukar o låt jäsa i en timme ca. 
 
Efter timmans gång: Sätt igång ugnen på 200 grader, ta fram en plåt o lägg på bakplåtspapper. Lägg upp degarna på mjölat bord o forma till två limpor. Lägg på plåt o pensla över lite vatten för fin yta. Låt gå inne i ugn i ca 30 min. Ta sedan ut brödet o lägg över en bakduk över plåten o låt vila en stund tills det svalnar, sedan är det bara att hugga in 💛