"Lillefredag"

Man kan väl kalla tisdagar för lillefredagar tänker jag eftersom på onsdagar är det ju lillelördag. Så lillfredag it is! Denna dag har vart en vanlig dag med jobb och sedan gym efter jobbet och det känns lättare o lättare efter varje gång man går.
Det gäller bara att bestämma sig för vad man vill!
 
Och efter gym var jag så jäkla hungrig och både jag o sambon kom hem sent så det blev räkpasta till middag idag istället för imorgon. Och denna gottemiddag kommer här. 
 
Kokt bönpastaskruvar med heta räkor
Du behöver: 
  • 4 portioner pasta av valfri sort 
  • 1 kg räkor med skal färska eller frysta
  • 2 tsk sambal oelek 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 dl vin vitt (går bra med matlagningsvin)
  • 2 dl gröna ärtor frysta
  • 2 msk hackad dill
  • cocktailtomar några stycken
Gör såhär:
Koka upp pastavatten med olja och salt. Häll i pastan och låt koka tills det blir al-dente! Häll sedan av vattnet från pastan.
 
Skala sedan alla räkorna. Hetta upp en panna med en rejäll klick smör. Pressa ner vitlöken i pannan och häll även i räkorna. Fräs ihop en kort stund och strö sedan över dillen och häll över sambal oeleken. Rör om och häll i vinet och vattnet. Låt puttra ca en minut. Lägg i några cocktailtomater och dom gröna ärtorna. Rör om räkmojjet och ställ åt sidan. 
Servera pastan och räkmojjet tillsammans med massa riven parmesan 💛 
 
 
Hoppas ni har en lika bra kväll som mig och inte missar det mysigaste paret i sverige på tv! Mandelmanns! 👍
 
Godkväll ❤

veckans matsedel och pajmåndag.

 
Ja så här såg det ut då jag började skissa på matsedeln i helgen. Jag började rota i frys o kyl för nu skall det tömmas innan storhandling på torsdag 😍 Sen efter det kommer givetvis en ny matsedel att längta till! 
 
Men denna måndag bjöds det inte på falafel utan sambon och jag var mer sugen på en varm paj såhär kommer receptet jag prövade mig fram till som blev grymt bra! 
 
Broccolipaj med ajvar relish!
 
Du behöver:
 
Degbotten:
  • 125 g smör rumstemperatur
  • 3 dl mjöl
  • 3 msk vatten
Fyllning 
  • 500 g fryst broccoli
  • 1/2 purjolök
  • 120 g riven ost
Äggstanning: 
  • 4 ägg 
  • 2 dl turkisk yougurt
  • 1/2 dl ajvar relish 
  • salt och peppar
Såhär gör du:
 
Börja med degen. Blanda ihop smör vatten och mjöl till en bra deg. Platta ut i pajform och nagga botten  ställ sedan in i kylen ca 20 min. Under tiden kan du börja med att förbereda fyllningen. Förväll broccolin i kastrull. Låt kastrullen stå på spisen  tills broccolin har fått ut all vätska och vätskan har ångats bort. Häll av broccolin i ett durkslag och dela sedan broccolibuketterna på mitten och lägg åt sidan. Skölj och skiva upp purjolöken. Fräs i en panna tills purjon blir mjuk och hll upp på ett papper. Riv sedan upp osten du behöver.
 
Sätt igång ugnen på 225 g och förgrädda pajdegen i ugn i tio min. Börja sedan vispa ihop ägg,turkiska yougurten och ajvarn och smaka av med salt och peppar. Tag ut pajbotten och fördela upp fyllningen. Strö över osten och häll på äggstanningen över pajen. Ställ in pajen i ugn och låt stå inne i ugnen på 225 grader i 30 min. 
 
Ett tips när du tar ut pajen är att låta den vila i ca 10 min för att få pajen lite fastare. 
Servera pajen med en god gurk och tomatsallad. Smaklig spis! 
 
 
Ha en härlig måndagskväll allesammans!  

veggionsdag kanske man bör införa 😍

Idag på veckans matsedel stod det ju pasta med chevresås. Men jag tänkte om och här kommer mitt goda kvällsmiddagstips till er därute!
 
chevregratinerade tomater med pasta och rödkål
 
Du behöver
 
  • 1/2 huvud rödkål 
  • 1 ask cocktailtomater
  • 130 g chevreost
  • Spaggetthi för 4 portioner ( ca 280 g, 70 g per portion) 
  • flingsalt med rosmarin och torkad vitlök 
  • Ca 50 g smör
Gör såhär:
 
Börja med att koka upp pastavatten i en kastrull med salt o olivolja i. Sätt sedan igång ugnen på 200 g. 
Skiva upp tomaterna i halvor och lägg alla delade cocktailtomater på ett ugnsfat. Smula över chevren. Ringa lver lite olivolja och salt. Låt gå inne i ugnen ca 20 min tills det får fin gyllenbrunfärg på osten. Skiva upp rödkålen i tunna strimlor. Hetta upp en panna och klicka i smöret Låt smöret smälta och häll sedan i all kål i pannan. Stek tills kålen blir mjuk o får lite stekyta. Strö då över rosmarin och vitlökssaltet och häll på ca 3 dl vatten. Låt sjuda på svag värme en stund. Ställ sedan åt sidan med lock så den håller värmen.
 
Lägg i spaggetthin i det kokande vattnet och låt koka till al dente. Servera alltihopa i en djup tallrik. Hoppas det smakar. 
 
Flingsalt med vitlök och rosmarin 👍
Delade cocktailtomater med flingsaltet-vitlök rosmarin toppat med smulad chevre och ringlad olivolja. Jag låter det gå 20 min i ugn på 200 grader.
 
 
 Veggi är gott! 
 
 

Börjar med veckans matsedel!!

God fortsättning på er. Härligt med nytt år. Med nytt år kommer nya drömmar. Det jag drömmer om är en fin och varm sommar med massa god mat och med ett löfte att hålla mig sund men ändå äta det jag vill! 
 
Jag har även kommit på att jag skall börja göra veckans matsedel, just för att minska slängning av mat och spara pengar och kunna få matlådor så vill ni få mer tips och inspiration till vad ni skall äta till middag och även få matlådor över så skall ni börja vända er hitåt. 
 
Så här kommer veckans matsedel. 
 
 
Falukorv i ugn med stuvade makaroner
 
 
PANNBIFFAR MED STEKT LÖK. 
Blev dock ingen gräddstuvad rödkål för jag tänkte jag skulle ha rödkålen i ett annat recept som ploppar upp i veckan. Blev klassiska tillbehör som kokt potatis och skysås till. 
 
Recept på pannbiffarna med lök kommer här. (3 pers)
 
  • 500 g nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde 
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 gul lök 
  • 2 schalottenlök 
  • 1 krm rörsocker
Gör såhär: 
Häll i ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla ca 5 min. Släng sedan i ögg o nötfärs och blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar. Forma sedan till 6 st biffar. Lägg på tallrik o låt biffarna vila i rumstemeperatur med du  skivar upp löken i skivor. 
 
Sätt igång ugnen på 200 g. Ta sedan fram en panna och hetta upp den med en rejäl klick smör i. Börja med att steka biffarna så dom får fin färg. Lägg dom i en ugnsform. Torka ur pannan från stekflottet och klicka  en till klick smör. Stek löken till fin brun färg och häll på lite rörsocker och rör om en stund. Häll sedan i ca 5 dl vatten och låt puttra i ungefär 2 min. Ställ pannan åt sidan och sila av skyn till en annan kastrull. Häll löken över biffarna.  Ställ in ugnsformen i ugn och låt allt bli klart ca 10 min. Under tiden kan du göra skyn. 
 
Skyn
  • 1 buljongtärning (oxbuljong)
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl till vatten
  • 2 tsk svartvinbärsgele 
Koka upp skyn med buljongtärningen. Lägg potatismjöl och 1/2 dl vatten i en burk. Häll i det i kastrullen och sedan 2 dl vatten till. Rör om och häll i svartvinbärsgelen. Smaka av med lite vitpeppar och salt. Servera allt med lite kokt potatis o kokta morötter.
 
Ha en härlig kväll allesammans  🍽 
Nomnomnomnomnomnomnom!