Lillelördag och en värmande matpaj.

Hejsan alla därute i höstmörkret 💕
Nu när det börjar bli riktig höst ute med mornar som är under 10 plus och man börjar ta fram höstjackor o plockar fram handskarna och halsdukarna är det även viktigt att tänka att vi äter rätt. Till varje höst blir jag konstigt nog motiverad till att träna mer, äta hälsosammare o ta tag i livet efter sommarns slappa dagar. Så nu försöker jag o sambon oss på att dra ner på sockret, in med mer vitaminer och fibrer, och vi har även, hör o häpna, dratt ner på köttkonsumtionen så vi skall maximalt äta 500 g kött i veckan (enligt hälsocoacher är det maxgräns!), ha in mer kyckling fisk och helst äta vegetariskt 1 dag i veckan. Jag hoppas det håller i sig för då håller man sig tydligen friskare på längre sikt. 
 
Denna vegetariskt afton till ära skall jag bjuda er på ett hejdundrandes god matpaj som vi prövade oss på med lite extra fibrer för magen så det mättar längre så man inte är så sötsugen längre in på kvällen 👍
 
Fullkornspaj med grekiska smaker tillsammans med vitkålsslungad romansallad. 
 
Till pajdegen behöver du: 
  • 3 dl grahamsmjöl med fullkorn
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten
 
fyllning
  • 2 paket, ca 400 g fetaost
  • 1/2 burk halkidiki oliver, urkärnade 
  • 150 g cocktailtomater
 
Äggstaning
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 dl riven ost (valfri)
  • salt och peppar efter tycke
 
vitkålslungad romansallad med riven äpple
  • 1/4 del av ett vitkålshuvud (finstrimlad)
  • 2 äpplen ( grovrivna med skal)
  • 1 romansalladshuvud (skivad ca 2 cm tjock)
  • 1 dl rapsolja
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • salt och peppar
Gör såhär:
 
Börja med att blanda alla ingredienser till degen, knåda ut den i en smord pajform och ställ in 10 minuter i ugn på förgräddning på 200 grader. Under tiden skivar du upp alla tillbehör till pajen i valfria storlekar. Blanda ihop äggstaningen och ställ allt åt sidan till pajen har förgräddats klart. Ta ut pajen och fyll med ingridienserna (tomat,oliver,fetaost) häll på äggstaningen och ställ in pajen igen på 25 min i ugn. 
 
Under tiden fixar du till kålslungade salladen, riv kålen fint, grovriv äpple och skiva upp romansallad, lägg allt i en bunke. Häll i honungen, äppelcidervinäger, oljan,salt och peppar tillsammans med vitkålsblandningen och knåda med händerna tills kålen släpper bra med vätska. Sedan när pajen är klar, ta ut den då och låt den vila ca 10 min innan ätdags så hinner den dra ihop sig lite. Dags att servera och njuta med den goda kålsalladen som tillbehör 💛 Godaste pajen vi gjort på länge! 
 
Pss: Toppa kålslungade salladen med lite extra oregano så blir det prima!